Japansk

Oppgave 1: La oss lage et typisk japansk eggesmørbrød!

Japansk eggesmørbrød, kjent som tamago sando (たまごサンド), er anerkjent som ett av de mest populære smørbrødene som selges i japanske kiosker Japan over. Sando er kort for sandoicchi (サンドイッチ), som betyr sandwhich. Og da kan du kanskje allerede nå gjette hva tamago betyr?

Eggesmørbrødet er enkelt å lage med ingredienser vi har tilgjengelig på butikken også her i Norge, og nå skal vi lære å lage den helt selv - på japansk! Videoen er oversatt og tekstet på norsk slik at det er enklere å følge med.

Oppgaven deres er å høre nøye etter og notere ned ord og uttrykk dere tror er relatert til ingrediensene vi bruker. Prøv også å kjenne igjen noen tall. Test deg selv etter videoen med flervalgsquiz her under.

Og for dere som er glade i å lage mat - prøv gjerne å lage denne hjemme!

Foto: Just One Cookbook
/5

Japansk

Test deg selv!

1 / 5

Hva er sukker på japansk?

2 / 5

Hva er ordet for spiseskje?

3 / 5

Hva er ordet for "melk" på japansk?

4 / 5

Hva er egg på japansk?

5 / 5

Hva er "tre stykk" på japansk?

0%

Oppgave 2: Det japanske skriftspråket

Finn frem penn og papir og følg skrivemåten til kanjiene nedenfor! Hver kanji har en spesiell rekkefølge man må ta hensyn til når man skriver de. Følg rekkefølgen på strekene så godt du klarer.

Å skrive japansk er kanskje det som er mest spennende med å lære japansk, men det er også ganske utfordrende. Japansk har hele tre ulike skriftsystemer: Hiragana (ひらがな), katakana (カタカナ) og kanji (漢字). Moderne japansk bruker en kombinasjon av disse tre skriftsystemene for å skrive japansk. Det betyr at man fint kan finne alle tre systemene i samme setning.

Allikevel er bruken ganske ulik. Hiragana (ひらがな) brukes i hovedsak til å skrive ord med japansk opprinnelse og grammatiske elementer i setninger, katakana (カタカナ) brukes til lånord fra andre språk enn japansk, og kanji (漢字) er opprinnelig kinesiske tegn som er et slags bilde som representerer et ord.

Som elev på japansk nivå 1, altså på Vg1 og Vg2, lærer man alle hiragana- og katakana-tegn, og det finnes 46 tegn i hvert av disse skrivesystemene. I tillegg lærer man ca. 60 kanji. I denne lille leksjonen skal du få prøve deg på å skrive et utvalg kanji og lære betydningen av disse.

私 betyr i utgangspunktet "jeg" på norsk. Hver kanji har flere lesemåter, men den enkleste å huske vil her være hiragana わたし som leses watashi. Rekkefølgen på strekene er som følger:

Prøv å tegne den! Som en ekstra utfordring, kanskje du har noen blyanter, viskelær og lignende liggende i penalet du kan bruke for å "lage" denne kanjien med ting rundt deg?

Skrivemåte

愛 er en kanji med hele 13 streker! Denne kanjien betyr "kjærlighet" på norsk. Også denne kanjien har flere ulike lesemåter, men den enkleste å huske vil her være hiragana あい som leses ai. Rekkefølgen på strekene er som følger:

Prøv å tegne den! Som en ekstra utfordring, kanskje du har noen blyanter, viskelær og lignende liggende i penalet du kan bruke for å "lage" denne kanjien med ting rundt deg?

Skrivemåte
Scroll to top