Aktivitetslære

Oppgave 1: Hvilepuls og makspuls

Hva er hvilepuls?

Hvilepulsen er det samme som pulsslag per minutt når kroppen er i total ro. Det er lettest å finne hvilepulsen ved å ta på pulsklokka om morgenen, før du står opp av senga. Men det går også an å telle seg frem til hvilepulsen sin!

  1. Vær helt avslappet og i ro, og gjennomfør helst testen før du står opp mens du enda ligger i senga.
  2. Legg to fingre på håndleddet eller halspulsåren og trykk de lett inn.
  3. Ha en stoppeklokke klar og tell antall slag på 60 sekunder.

Antall slag på 60 sekunder er din hvilepuls! Man kan tilpasse sin egen trening basert på hvilepuls og makspuls, slik at treningen vil gi deg mest mulig effekt.

Mål din makspuls

Gjør denne testen sammen med en treningskamerat. Bruk pulsmåler og noter den høyeste pulsen du klarer å oppnå. Dette er din makspuls.

  1. Varm opp i 15 minutter på flatt underlag. Jobb deg opp til ditt vanlige treningstempo.
  2. Velg deg ut en bakke som det vil ta mer enn 2 minutter å løpe opp. Løp oppover bakken én gang (i minst 2 minutter) og jobb deg opp til et tempo du regner med at du kan holde i 20 minutter. (Du trenger ikke å løpe i 20 minutter, du må bare jobbe deg opp til et tempo du kan holde i 20 minutter.) Løp ned til bunnen av bakken.
  3. Løp opp bakken igjen, denne gang i et raskere tempo. Få opp pulsen så mye du kan og til et tempo du regner med at du kan holde i 3 kilometer. Sjekk den høyeste pulsverdien som vises i displayet. Makspulsen din er ca. 10 slag høyere enn denne verdien.
  4. Løp ned bakken, la pulsen falle med 30–40 slag i minuttet fra det nivået den var på.
  5. Løp opp bakken igjen med et tempo du klarer å holde i 1 minutt. Forsøk å løpe halvveis opp bakken. Sjekk den høyeste pulsverdien. Denne skal være nokså nær makspulsen din. Bruk denne verdien som makspuls for å fastslå pulssonene dine. Sørg for at du kjøler deg ned i minimum 10 minutter.

Oppgave 2: Volleyball

Lær deg hvordan du gjør skikkelige fingerslag i volleyball! Videoen til høyre viser deg hvordan du gjør et fingerslag.

Etter å ha øvd litt prøver du å telle antall fingerslag og/eller baggerslag du klarer å slå til deg selv eller en partner/gruppe. Om dere er flere kan dere gjerne avslutte med litt spill om dere har mulighet til det.

Oppgave 3: Dans

Prøv deg på BliE-dansen 2020!

Scroll to top